Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så knäckte polisen i Västmanland den stora knarkligan

Polisen i Västra Mälardalen var med och knäckte ligan, som under flera års tid sålde narkotika över hela Sverige.

Annons

I torsdags kom domen mot 18 personer som ingått i ett stort narkotikanätverk, med förgreningar över hela landet. Bland de dömda finns en 20-årig man och en 26-årig man, båda från Köping.

Bild på huvudmannen i knarkligan, från polisens förundersökningsprotokoll.

– Det speciella med männen från Köping är att de förekommit i mycket stor omfattning när det gäller telefonavlyssningen av vår huvudman. De hade mycket kontakt med honom, säger kammaråklagare Anna Broomé vid Lunds Tingsrätt.

Huvudmannen är en 24-årig man från Kävlinge. Till sin hjälp har han haft två män som skött försäljningen av drogerna, som till största delen har skickats via posten.

Anna Broomé har lett utredningen mot ligan. Det var i december förra året som Skånepolisen anade att den då 23-årige mannen höll på med narkotika. Efter en tids spaning hade de tillräckligt starka misstankar för att göra en husrannsakan. I mannens dator hittade de konversationer som fick dem att förstå att de hade något stort på spåren. Konversationer som bland annat ledde dem till Köping. 23-åringen hade listor med mängder av köper från hela landet. Bland dem fanns två män från Köping, som inte var kända hos polisen i Västra Mälardalen sedan tidigare. Skånepolisen ringde polishuset i Köping, som slog till mot männen den 8 mars i år.

– Skånepolisen ringde oss och berättade om den här aktören som sålde narkotika över hela landet. När det gäller personerna i vårt län var det ny information för oss men vi kunde hjälpa till med förhör och husrannsakan., säger Anton Breznik, operativ gruppchef på polisen i Västra Mälardalen.

Husrannsakan och förhören hade stor betydelse för utredningen och bevismaterialet som kunde läggas fram mot knarkligans huvudperson under rättegången. I torsdags kom domen mot 24-åringen. Han dömdes till grovt narkotikabrott och fängelse i 3 år. Köpingsmännen dömdes för narkotikabrott. 26-åringen till skyddstillsyn med samhällstjänst a la 80 timmar, samt behandling för sitt narkotikamissbruk. 20-åringens straff blir att genomgå ett påverkansprogram rörande sitt missbruk.

Att upptäcka nya missbrukare är av stort värde för polisen menar Anton Breznik som arbetat med att förebygga brott i 24 år.

– Vår första uppgift är att vi ska jobba förebyggande. När vi får veta att någon har med de här sakerna är inte vårt primära syfte att tillämpa tvångsåtgärder. Det viktiga är att markera att vi ser vad som pågår. Bara att det knackar på en polis i uniform hemma hos någon kan betyda ett uppvaknande och en brytpunkt för många. Om vi på så sätt kan rädda någon är det bra.

Anton Breznik, polisen i Köping.

Han talar om en del av polisens arbete som är svår att mäta.

–Vi försöker hindra personer från att börja gå den kriminella banan. Störande verksamhet är därför en viktig metod i polisens verksamhet.

Att störa kan handla om ett samtal där polisen söker upp en person och berättar vad de vet och ställer frågan: Vill du verkligen fortsätta på det här spåret?

–Det som är synd är att det är svårt att mäta de här resultaten även om de här samtalen kan vara avgörande för många. Vi ser på fältet att det har gett effekt men det är svårt att argumentera för.

Köpingsmännen hämtade ut paket med Rohypnol, cannabis, tramadol, ecstasy och amfetamin från Hemköp och Ica Maxi i Köping. Ett sätt att leverera narkotika på som är populärt bland langare.

– Det har vi känt till länge men på senare tid har vi märkt att butikerna och allmänheten blivit bättre på att samarbeta med, och informera, oss när de anar att något pågår.

Kammaråklagare Anna Broomé är nöjd med tingsrättens domar och ger en eloge till polisen.

– Det känns bra att Köping kunde bidra i det nationella narkotikaarbetet genom det vi gjord. Att samarbeta med andra regioner är lärorikt. Det är ingen hemlighet att vi har problem med narkotika här och genom att dela erfarenheter över gränser får vi fler verktyg som vi kan använda på lokal nivå, säger Anton Breznik.

Mer läsning

Annons