Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggställning har rasat under brobygge – tolv personer skadade

På torsdagseftermiddagen inträffade ett ras vid ett brobygge i centrala Ludvika. Räddningstjänsten, sju ambulanser samt två helikoptrar larmades till platsen. Totalt var sexton personer inblandade i olyckan, och av dessa skadades tolv. Sex av dessa ska vara allvarligt skadade – men ingen ska dock ha fått livshotande skador.

Annons

LÄS MER OM BROOLYCKAN

Byggställning har rasat över järnvägsbro – flera skadade

Broolyckan: Det här vet vi

Efter broolyckan – nu tillsätter Ludvika kommun en krisgrupp

[+] Hör kommunalrådet om olyckan: – "Det är tragiskt att sådana här olyckor ska kunna hända"

[+] Skanska om raset: "Vi koncentrerar oss på att ta hand om de inblandade"

[+] TV: Hör sjukvårdarna om räddningsinsatsen

[+] TV: Hör polisens insatschef berätta om insatsen vid olyckan i Ludvika

[+] Vittnen från raset talar ut: "Det sprang folk i panik"

[+] Skanska bekräftar: Brobyggarna inte från Sverige

[+] Byggnads Kim Söderström - "Jag blir så oerhört förbannad"

Se reprisen av vår livesändning från platsen här:

Tolv byggarbetare skadades när byggnadsställningen rasade över järnvägen i Ludvika. Av dessa skadades sex personer allvarligt.

Vid klockan 14.09 på torsdagen kom ett larm om ett ras/skred i Ludvika.

Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm skulle det handla om en bro på Kajvägen, som går över järnvägen, som har rasat.

Det visade sig dock handla om en byggställning vid ett brobygge som rasade i samband med att man höll på att gjuta.

Ludvika räddningstjänst samt deltidsbrandkåren larmades till platsen tillsammans med sju ambulanser och två helikoptrar.

– Det är väldigt mycket resurser. Initiala uppgifter är att det ska vara tio personer som kan vara skadade, berättade regional produktionsledare vid SOS Alarm strax efter att larmet kommit in.

Enligt räddningsledaren Fredrik Bjälke befann sig flera personer i rasmassorna och de hade till en början fullt upp med att få loss personerna.

– Det har varit ett tufft jobb. Det var besvärligt att ta sig upp i rasmassorna och det tog en stund innan vi fick klarhet, berättar han.

Enligt polisen var totalt sexton personer inblandade i olyckan. Tolv av dessa personer fick så pass allvarliga skador att de behövdes föras med ambulans till sjukhus – sju till Falu lasarett, fyra till Ludvika lasarett samt en med helikopter till Universitetssjukhuset i Örebro. Fyra av dessa personer uppges vara allvarligt skadade.

Alla skadade ska ha varit personer arbetate med bygget och ingen utomstående ska alltså ha skadats.

Det ska enligt Landstinget Dalarna handla om kross-, klämskador och trauma. Ingen ska dock vara livshotande skadad.

Det hela klassas som en allvarlig händelse. Falu lasarett är satt i förstärkningsläge och regional sjukvårdsledning är inkallad.

Polis har spärrat av området i väntan på teknisk undersökning. Händelsen klassas som arbetsplatsolycka med personskada.

– Nu är det en brottsplats, en arbetsplatsolycka, så det är avspärrat. Det kommer att komma tekniker till platsen så fort som möjligt för att utreda vad som har hänt, säger polisens insatschef Martin Mullback.

Kommunen samlade till en så kallad POSOM-grupp, vilka arbetar med krishantertering i samhället i olika situationer.

– Här ingår då folk som är vana att ta hand om den typen av behov som kan uppstå vid en sådan här kris. Det kan handla om sociala behov, folk från kyrkan och så vidare, säger Henrik Schmidt, kommunikatör vid Ludvika kommun.

Vid fyratiden hade polis, räddningstjänst och skadade lämnat olyckan. Det är fortfarande oklart exakt vad som orsakat den.

– Det är en underentrepenör som arbetar på platsen där olyckan har hänt, vi vet inte exakt vad som har orsakat olyckan men ser mycket allvarligt på det här, säger Skanska, som på uppdrag av Ludvika kommun höll i brobygget.

Olyckan har gjort att det är totalstopp i tågtrafiken förbi Ludvika vilket orsakar störningar på sträckorna Hallsberg/Örebro–Borlänge/Gävle och Hallsberg/Örebro–Fagersta/Västerås. Det finns i nuläget ingen prognos för när tågtrafiken kan öppna igen.

– Som det ser ut nu är det naturligtvis totalstopp med anledning av den här tragiska olyckan, berättar Anna Lihr, presskommunikatör vid Trafikverket, vid klockan 17.30 på torsdagen.

– Vi har en person på plats som har tittat på hur det ser ut. Han säger att det är en fruktansvärd händelse och att det kommer krävas ganska stora insatser så det kommer nog att ta tid. Han vågar dock inte säga hur lång tid. Vi måste säkerställa att vi får igång tågtrafiken vilket betyder att vi måste få bort det som är på spåret.

Strax före 20-tiden uppgav Sveriges Radios trafikredaktion att bussar ersätter tågen mellan Ludvika och Fagersta, något som kommer att påverka trafiken från Hallsberg och Örebro till Borlänge och Gävle samt från Hallsberg och Örebro till Fagersta och Västerås i båda riktningar. Det kommer att dröja till sent under kvällen innan tågtrafiken kan köra som vanligt igen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android