Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gullans skräckupplevelse i centrala Fagersta – hamnade mitt i vild polisjakt

Gullan Holstensson var ute och rastade hunden i centrala Fagersta. Då hamnade hon mitt i en polisjakt.
– Plötsligt skrek min dotter åt mig: ”Nu blir du överkörd”, säger Gullan.

Annons

På måndagskvällen vid halv tio var Fagerstabon Gullan Holstensson ute och rastade hunden. Hon träffade sin dotter Benita och de stod på cykelvägen mellan Dalavägen och Myrbovägen. Då kom fem pojkar springande.

Sedan gick allt väldigt snabbt. Gullan stod med ryggen mot Myrbovägen och såg inget. Benita däremot hann se en polisbil med blåljus men utan sirener. Bilen körde upp på cykelvägen i hög fart.

– Plötsligt skrek min dotter åt mig: ”Nu blir du överkörd!”.

– Men hon drog in mig åt sidan, så jag klarade mig, säger Gullan.

Polisbilen körde förbi ett par decimeter från Gullan och Benita, svängde höger på gräset och fortsatte utanför ett bostadshus innan den körde ut på Almvägen/Sveavägen och stannade.

– Jag vet inte vad jag tänkte egentligen, det blev stopp liksom. Jag hade kunnat ligga på backen. Min hund hade också kunnat bli påkörd, säger Gullan.

Agneta Kumlin är lokalpolisområdeschef i Fagersta. Hon berättar att både polisen och allmänheten har skyldigheter under en pågående utryckning.

– När vi kör med ett utryckningsfordon har vi en extra skyldighet att vara vaksamma. Vi måste ta hänsyn till övrig trafik, säger hon och fortsätter:

– Men allmänheten har också en skyldighet. Vi påkallar ju fri väg genom att ha blåljus och ljud för att trafikanter ska vara medvetna om att ett utryckningsfordon kommer som behöver komma fram fort.

Enligt Kumlin är det alltid föraren av polisbilen som gör en bedömning hur bilen ska köras och det görs utifrån händelsen som polisen är på väg till.

Agneta Kumlin välkomnar allmänheten att höra av sig till polisen angående incidenter under utryckningar:

– Ibland är det lite mer klagomål, då är det ofta nya, lite ovana, poliser som det gäller. Då tar vi upp det vid personalmöten: ”Tänk på det här”.

– Men nu har vi inte fått några klagomål på länge, säger hon.

Polispatrullen som nästan körde på Gullan Holstensson var kallad till ett större bråk med upp till åtta personer utanför Coop.

– Det var en misshandel och även knivar inblandat. En bakruta på en bil blev sönderslagen också, säger Magnus Strömberg, tillförordnat stationsbefäl på polisen i Fagersta.

– Förmodligen har de jagat gärningsmän, säger Strömberg om polisbilens jakt.

En utredning om knivbråket pågår. Ännu är ingen gripen.

Gullan Holstensson klarade sig helskinnad från den dramatiska hundpromenaden. Men hon hoppas att polisen ändå tar till sig av hennes berättelse.

– Det kan inte vara meningen att folk ska bli överkörda bara för att polisen jagar några killar, säger hon.

Läs också: Polisen grep två rånare efter biljakt

Läs också: Biltjuven körde ut genom skyltfönstret

Mer läsning