Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trettiotal fordon i krock på E4 söder om Tierp – vägen helt avstängd: "Det är väldigt halt"

Ett 40-tal fordon var på torsdagen inblandade i två masskrockar på E4 söder om Tierp. Under räddnings- och bärgningsarbetet var det totalstopp på båda platserna, men vid 15.30-tiden släpptes trafiken återigen på. Minst sex personer har rapporterats skadade.

Annons

Det var vid 10-tiden som den första olyckan inträffade på E4 i höjd med Vattholma, strax norr om Uppsala. Snabbt växte olyckan till att innefatta ett trettiotal bilar som på olika sätt kolliderat eller kört av vägen.

– Vi hann precis bromsa och missade tack vare att bilen framför körde ut i diket. Bakom oss kom en långtradare med stockar så vi var nervösa att få den i ryggen, men den hann också stanna, säger Ulrika Gelin, som var på väg från Uppsala till Falun då hon mötte masskrocken.

Ett trettiotal fordon var inblandade i olyckan i Vattholma.

Hon beskriver stämningen på platsen som "lugn" trots omständigheterna.

– Räddningstjänsten var snabbt på plats och har kollat hur alla mår. Vi klarade oss, men det kom in en skadad tjej i vår bil. Hon hade slagit upp ögat.

Minst fem personer skadades vid masskrocken, som lamslog hela E4, enligt räddningstjänsten.

TV: Se livesändningen från masskrocken vid Månkarbo.

Inte mer än en timme senare larmades räddningstjänsten till en ny olycka på E4, denna gång vid Månkarbo söder om Tierp. Den initiala rapporten sade att det rörde sig om två personbilar, men även den olyckan växte i omfattning och till slut hade ett tiotal fordon, varav en timmerbil, kört ihop.

En person har rapporterats skadad. Det är okänt hur pass allvarliga skador denne har ådragit sig.

Dessutom inträffade ytterligare ett par trafikolyckor, om än mindre i antalet inblandade bilar, på bland annat väg 292.

– Vi har fått prioritera efter vem som har haft behov av räddningstjänst. Vi har slapp klippa bort någon i alla fall. Det är halt väglag, därför har det blivit avåkningar, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

I det krävande arbetet har räddningsstyrkor från bland annat Tierp, Österbybruk, Bärby, Fyrislund och Söderfors medverkat.

– Det har varit påfrestat läge i regionen. Det har gått förhållandevis bra, bra samverkan med polis och Trafikverket så under rådande omständigheter har det ändå gått bra, säger Emil Skoglund.

Här kan du följa vår liverapportering från masskrockarna och trafikläget i övrigt:

Trafiken leddes under räddnings- och bärgningsarbetet om till gamla E4. Vid 15.30-tiden meddelade Trafikverket att E4 där olyckorna inträffade öppnats för trafik i båda riktningarna. Det kan under kvällen förekomma köer på sträckan.

Polisen ska utreda olycksorsakerna.

LÄS OCKSÅ: Ytterligare en halkolycka på E4 nära Tierp

Mer läsning