Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sammanfattar polisen Summer Meet

Artikel 9 av 11
Summer Meet 2017
Visa alla artiklar

Den första upplagan av Summer Meet har varit lugnare än vad föregångaren, Power Meet, brukade vara. Polisen uppskattar att det var 20 procent färre bilar som kom till Västerås jämfört med tidigare år.

Annons

Västerås Summer Meet gick av stapeln mellan den 6 och 8 juli 2017.

Under Summer Meets tre dygn omhändertogs sammanlagt 125 personer för fylleri: 25 på torsdagen, 55 på fredagen och 45 på lördagen.

– Det är mer än en vanlig helg såklart, men mycket mindre än under Power Meet – då har vi kunnat ha över 100 lobbar på bara ett dygn, säger Thomas Gustafsson, befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Utöver ett våldtäktsförsök under lördagsnatten har inga grövre brott rapporterats. Polisen tror inte att övergreppet behöver ha en koppling till Summer Meet, eftersom det har skett utanför det område där bilfesten har hållit till. Kvinnan som drabbades ska vara hemmahörande i kommunen.

Polisen har också fått in tre anmälningar om sexuellt ofredande under helgen. Under natten mellan fredag och lördag anmälde en 24-årig kvinna att hon utsatts för ofredande av en grupp personer som hon umgåtts med under kvällen på Lögarängen, det finns ännu ingen misstänkt men utredningen fortsätter. I de andra två fallen är det samma person som är misstänkt, en 48-årig man hemmahörande i Småland. Anmälare är två 29-åriga kvinnor från Södermanland, och övergreppen ska ha skett vid olika tillfällen under fredagen.

Vid 22-tiden på lördagen gjorde polisen en skyddsvisitering av en person efter att det varit stökigt på Sjöhagsvägen. Det visade sig att den 27-årige mannen, hemmahörande i Västerås, hade en elpistol nedstoppad i kalsongerna. Vapnet beslagtogs och mannen kommer att kallas till ytterligare förhör. Brottet rubriceras som olaga vapeninnehav.

Under fredagsnatten, vid 02-tiden, anmälde en 26-årig kvinna att en man i 25-30-årsåldern tagit strypgrepp på henne och slängt ner henne i marken. Innan ska mannen ha repat en bil med en påse öl och det var när kvinnan sade till honom att ge sig av därifrån som han ilsknade till. Mannen omhändertogs och förhördes sedan han nyktrat till.

Läs också: Flertal misstänkta för rattfylleri – polisens ärenden minut för minut

Strax efter midnatt natten mot fredagen omhändertogs två 15-åriga killar vid Lögarängsbadet. De hade tidigare uppträtt störande och gjorde våldsamt motstånd när polisen skulle avlägsna dem från området.

– De försökte även angripa poliserna, säger Anders Hedström, polisens presstalesperson i Västmanland.

15-åringarna är hemmahörande i Västerås och brottet rubriceras som våldsamt motstånd.

Anders Hedström säger att det har varit relativt lugnt under Summer Meet, men att det kan komma in fler anmälningar under början av veckan.

Mindre brottslighet – som bråk och rattfyllor – har också rapporterats. Men polisen sammanfattar ändå Summer Meet som "lugnare än vanligt".

– Vi kan göra bedömningen i stort att det har varit lite mindre besökare än tidigare. De erfararna trafikpoliserna som varit ute säger att det har varit cirka 20 procent färre bilar, säger Thomas Gustafsson vid polisens länskommunikationscentral.

Läs också: De festade vidare på campingen – trots lördagens regn

Ett urval av statistik från polisen gällande Summer meet 2017 (i parantes Power Meet 2016)

LOB: 124 (145)

Misshandel utomhus: 4 (22)

Rattfylleri: 11 (7)

Drograttfylleri: 3 (5)

Sexuellt ofredande: 4 (ingen uppgift)

Utandningsprov: 1344 (ingen uppgift)

Annons