Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skallgångskedja efter försvunnen 21-åring – polisen håller förhör: "Utredning pågår"

En 21-årig man saknas sedan 9 november. Då försvann han i Bernshammar, Skinnskattebergs kommun. Till helgen hålls en skallgångskedja. Samtidigt utreder polisen i Fagersta försvinnandet och håller förhör.

Annons

Mannen, som är skriven i Köping, vistades med bekanta i Bernshammar 9 november. Han ska ha tagit sig ut i skogen och är sedan dess försvunnen.

– Vi har hållit diverse förhör men har inte kommit längre än Bernshammar i nuläget. Men utredning pågår fortfarande, säger Jimmy Spolander, kriminalinspektör på polisen i Fagersta.

Finns det några brottsmisstankar?

– Inte i nuläget, säger Jimmy Spolander.

Den försvunne 21-åringen, som är 172 centimeter lång. Vid försvinnandet var han klädd i svart tröja, blå jeans och sneakers. Foto: Privat

Polisen arbetar med att försöka få en bild över hur 21-åringen rörde sig 9 november. Enligt uppgifter i sociala medier ska mannen ha sprungit ut i skogen.

– Det förekommer sådana uppgifter. Sedan om det är i flykt eller vad det beror på, det har vi inte bringat klarhet i, säger Jimmy Spolander.

Han fortsätter:

– Han har setts i Bernshammar tillsammans med bekanta till honom. Det är genom dem vi försöker kartlägga det. I dagsläget jobbar vi med att komma närmare sanningen och få en annan position på honom.

Polisen har hållit flera förhör och kommer att fortsätta med det arbetet för att försöka reda ut vad som hänt.

Förekommer det motstridiga uppgifter i förhören så här långt?

– Inte motstridiga, men olika. Vad det beror på utreder vi – om det är för att man har olika uppfattningar, eller om man utelämnar detaljer, säger Jimmy Spolander.

FIKK har funnits i ungefär ett år och är en avknoppning från Missing people. Bilden är från en annan sökning. Foto: FIKK

Förra helgen arrangerade frivilligorganisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK) en skallgångskedja tillsammans med polisen. Kommande lördag, 25 november, blir det ytterligare en skallgångssökning efter 21-åringen.

– Det finns uppgifter att han vid ett tillfälle har gått ut i skogen från det här stället i Bernshammar. Utifrån den riktningen har man sökt, säger Jimmy Spolander och fortsätter:

– Förra sökningen gav ingen resultat, då får man ta nästa riktning.

Mikael Skiöld är insatsledare på FIKK. Han berättar att omkring 30 personer sökte förra helgen.

– Vi utgår från platsen där personen senast blev sedd och arbetar oss ut därifrån. Majoriteten av alla som försvinner hittas i närområdet, säger Mikael Skiöld.

Vi använder en speciell metod och när vi har arbetat ut den metoden tar vi beslut om vi ska fortsätta eller om det inte finns fog för det.

FIKK räknar med att söka minst fyra-fem timmar på lördag. Den som vill hjälpa till kan komma till samlingsplatsen i Bernshammar:

– Det är bara att dyka upp strax innan 10, naturligtvis klädd efter att vistas i skog och mark, säger Mikael Skiöld.

FIKK arbetar alltså vidare med att försöka hitta mannen. Men polisen har avslutat sin sökning efter 21-åringen. Jimmy Spolander förklarar varför:

– Vi jobbar utifrån koncept som vi använder när vi söker försvunna personer. Nu är det inget konkret som tyder på brott, då är spåret en försvunnen person. Det arbetet är invecklat och svårt att förklara men vi använder en speciell metod och när vi har arbetat ut den metoden tar vi beslut om vi ska fortsätta eller om det inte finns fog för det.

Mer läsning

Annons