Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnesfärd i 170 km/h på endast tre hela hjul – föraren stoppad efter polisjakt i flera mil

I farter upp emot 170 kilometer i timmen, och med ett sönderslitet däck, körde den påverkade mannen ifrån sina efterföljare. Först efter 13 mil – i Enköping – kunde polisen stoppa den vådliga färden.

Annons

De första iakttagelserna kom från vittnen i Laxå vid kvart i ett-tiden natten mot fredag. I hög hastighet och körande på tre hela hjul och en fälg körde en BMW 325 i hög hastighet på E20 mot och förbi Örebro och vidare längs E18 mot Västmanland. Där gick det i hög fart förbi Arboga och Köping.

Läs också: Boende tog sig ut – men villan gick inte att rädda: "För stor risk för vår personal"

– Polisen i Örebro lyckades aldrig komma ifatt bilisten, som dock obeserverades av en ledig kollega inne i Västerås, säger Mats Länn, polisbefäl i Västmanland.

Patruller från såväl Örebro som Västerås och Uppsala var inblandade i jakten, och efterföljande privatfordon uppmätte hastigheten till mellan 140 och 170 kilometer i timmen.

I Enköping, sisådär 13 mil efter att ordningsmakten inkopplats, fick polisen synlig kontakt med bilen och färden kunde stoppas på E18 i höjd med Riksväg 70.

Läs också: Motivet till mordet i Hallstahammar kan ha varit ett nålstick

– Då gick även fälgen sönder och det gick inte att köra bilen längre. Vi lyckades köra framför honom och bromsa in färden, säger Mats Länn, som förundrar sig över att mannen överhuvudtaget lyckades hålla sig på vägbanan med tanke på förutsättningarna.

Hans kollega i Uppsala, Johan Sohlberg, fyller i:

– Som tur var rådde låg trafikintensitet och det fanns mitträcken. Han utgjorde ingen konkret fara just då, men man vet aldrig vad som skulle kunna ha hänt om han fått fortsätta.

Mannen är i 40-årsåldern, hemmahörande i södra Sverige, och var inte känd av polisen sedan tidigare, men nu är han det definitivt – i flera län dessutom.

Läs också: Man knivhöggs på Centralstationen – misstänkt gärningsman frias

Han frigavs under natten efter provtagning och förhör och är misstänkt för såväl rattfylleri som drograttfylleri.

Annons