Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev blåst på julklapp

En kvinna i Fagersta blev i veckan lurad när hon skulle köpa en tv-spelkonsol via en annonssajt. ”Man grämer sig över att man är för godtrogen”, säger hon.

Fagersta. Kvinnan, som vill vara anonym, var på jakt efter ett Playstation 4 som sonen skulle få i julklapp. Hon hittade en annons på Blocket och hörde av sig till säljaren.

Köpet skulle ske genom en tjänst för säker betalning via sajten. Kvinna fick ett mejl, som såg ut att komma från Blocket, med ett kontonummer att betala till.

- Jag var helt säker på att det var rätt, så jag betalade in, säger hon.

4 450 kronor fördes över, men då hon inte fick en bekräftelse anade hon oråd och hörde av sig till Blocket.

Företaget berättade att hon måste ha blivit utsatt för ett bedrägeri.

– Ingen av våra säkra betaltjänster kommer att skicka mejl med ett kontonummer där du ska sätta in pengar, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Kvinnan i Fagersta konstaterar att mejlet hon fick måste varit förfalskat och hon är övertygad om att det aldrig kommer skickas någon tv-spelkonsol till henne.

Hon har polisanmält saken och hoppas att ingen annan drabbas.

- Jag var skitförbannad, men nu har jag förlikat mig med tanke på att jag inte kommer få tillbaka de där pengarna, säger hon.

- Det är extremt tråkigt när någon blir utsatt för bedrägeri, säger Thomas Bäcker.

Han är medveten om att bedragare försöker använda sig av Blockets namn.

- Man använder vårt varumärke i olika sådana här sammanhang, precis som det kan vara bankers och myndigheters, säger han.

Thomas Bäcker menar att man aldrig ska betala i förskott innan man fått en vara. Han råder folk att alltid använda en säker betaltjänst i de fall när man inte träffas utan varan ska skickas.

- Sätt aldrig in pengar på någon okänds bankkonto, säger han.

Det är extremt ovanligt att det blir något problem vid affärer på Blocket, enligt Thomas Bäcker. De gånger det sker är det oftast när varor eller pengar ska skickas. Men Blocket har en nollvision och arbetar aktivt med att upplysa sitt kunder om hur man handlar tryggt.

- Vi vill att folk ska kunna göra trygga affärer, säger Thomas Bäcker.

Han menar att arbetet med kundsäkerheten har haft viss effekt.

- För vårt vidkommande kan jag säga att vi sedan ett par år tillbaka har sett en utplanande och minskande trend av bedrägerierna nationellt, säger han.

Blocket uppmanar de som drabbas av bedrägerier att polisanmäla.

ANDERS JANSSON

[email protected]

Tips från Blocket

* Betala aldrig i förskott och skicka inte en vara innan du har fått betalt.

* Använd en säker betaltjänst. Blocket erbjuder två olika tjänster.

* Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer eller kreditkortsnummer.

* Var vaksam. Speciellt om priset är för bra för att vara sant eller om motparten vill få till en snabb affär och stressar dig. Fundera alltid på rimligheten i motpartens erbjudande.

*Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.