Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli inte rädda – i dag hör ni "Hesa Fredrik" för första gången

Idag klockan 15 blir det premiär för det så kallade varningssystemet om viktigt meddelande till allmänheten att testas i Norberg.

Annons

–Vi har arbetat i några år på att få detta till Norberg, och nu testas det för första gången, säger Anna Nilsson, beredskapssamordnare för Norbergs kommun.

Anna Nilsson.

Ansvaret för var de höga tutorna, i vardagligt tal kallade "Hesa Fredrik," ligger hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och enligt Anna Nilsson har deras placeringsbedömningar historiskt bland annat baserats på var stora industrier ligger.

Från Youtube: Så här låter "Hesa Fredrik"

Tutan som Norberg nu fått är placerad på brandstationen och klockan 15 idag blir det alltså en test om den hörs. Signalen betyder viktigt meddelande till allmänheten och förkortas VMA.

Signalen består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan. Hör du detta den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, så kan du vara säker på att det är bara ett test av systemet.

Hörs "Hesa Fredrik" en annan dag så gäller det att vara uppmärksam och snabbt slå på radio eller tv, till Sveriges radio skickas krisinformation omedelbart.

Hör du signalen? I så fall kan du på sajten Krisinformation.se och meddela det.

Annons