Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffakturor minskade med 10 procent förra året

Förra året minskade antalet anmälda falska fakturor i polisregion Mitt där Västmanland ingår med 10 procent jämfört med året innan.

Under 2015 anmäldes 944 falska fakturor i polisregion Mitt där Västmanland, Gävleborg och Uppsala län ingår. Förra året anmäldes 850 fall vilket är en minskning med 10 procent jämfört med föregående år, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som Visma sammanställt.

I hela landet anmäldes 14 631 bluffakturor under 2016 vilket är en ökning med 2,2 procent jämfört med 2015 då 14 318 fall anmäldes. Den stora ökningen står polisregion Stockholm för där anmälningarna ökade med 78 procent under 2016 jämfört med året innan.

– Bara var tionde företagare som drabbas av bluffakturor gör en polisanmälan, så vi vet att det finns ett enormt mörkertal. Vi vill uppmana alla att anmäla den här typen av brott. Det är bara om bluffen inte lönar sig som vi kan bli av med problemet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Bluffakturor är en brottstyp där enskilda polisärenden kan innehålla ett stort antal brott vilket förklarar de stora skillnaderna i antalet anmälningar mellan regioner och år.

– För en småföretagare innebär en bluffaktura ofta både kostnader och juridiska problem. Därför är det viktigt att de drabbade känner att de har rättsväsendet på sin sida, säger Boo Gunnarson.

Enligt regeringens utredning från ett år sedan uppskattar man att var tredje företag i Sverige har mottagit en bluffaktura och att ungefär 10 procent av företagen som drabbas betalar falska fakturor.