Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

139 författare bojkottar bokmässan

139 författare, poeter, översättare och journalister kommer inte att vara med på Bokmässan i år efter mässans beslut att åter låta den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut.

Annons

Svenska akademiens tidigare ständige sekreterare, Peter Englund, är en av dem som inte kommer att komma till Bokmässan på grund av att Nya Tider åter tillåts ställa ut.

"Så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det", skrev 127 författare i en gemensam artikel i Dagens Nyheter som publicerades på fredagen. Sedan artikeln lagts ut har ytterligare tolv anslutit sig till uppropet.

Bland de som skrivit under syns bland andra Gunnar Ardelius, Johannes Anyuru, Peter Englund, Athena Farrokhzad, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Martina Lowden och Klas Östergren.

Tidsskriften Expo har tidigare rapporterat att en redaktör på Nya Tider är en av personerna bakom en film, gjord av en högerextrem organisation, som uppmanar till att söka upp och skrämma journalister.

– Vi har tittat på den här filmen och vi tar naturligtvis avstånd från den. Den är osmaklig och stötande på många sätt. Men vi har låtit granska filmen och har fått experthjälp. Den har inte lett till någon polisanmälan och det finns ingenting rent brottsligt kopplat till den utställaren vi har hos oss i dag, sade Maria Källsson, vd för Bokmässan, i en tidigare intervju med TT.

Flera aktörer i bokbranschen har ifrågasatt att Nya Tider ska få delta på Bokmässan. Förlaget Natur och Kulturs vd har skrivit ett brev till Maria Källsson och ifrågasatt tidningens närvaro. Författaren Hédi Fried, som överlevde Förintelsen, och bokförlaget Ersatz har tidigare meddelat att de inte kommer att komma till Bokmässan.

Årets bokmässa i Göteborg äger rum 28 september – 1 oktober.

Annons