Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför kort om inkafolket

Patricia Temoche CortezRiket på världens takÖversättning: Ellinor BromanNatur Kultur

Annons

HISTORIA. Jag är mest nyfiken på hur inkafolkets vardag såg ut och dyker därför genast ner i ett kapitel som heter just Dagligt liv (och väntar därmed ett tag med avsnitten om gudar och myter, hövdingar och härskare, geografi och storpolitik och om kultur och världsbild). Men man får egentligen inte veta särskilt mycket om hur vanligt folk levde. Delvis beror det väl på att inkariket saknade skriftspråk och egna källor.

Pengar fanns inte heller. I stället bytte man tjänster och varor enligt ett system med statlig arbetsplikt under ett par månader varje år. Åtaganden och leveranser registrerades med hjälp av trådknippen där knutar anbringades på ett sinnrikt sätt.

”Inkans sandaler var gjorda av lamaskinn”, skriver Temoche Cortez. Hon redovisar stort som smått men kommer egentligen aldrig med mer ingående analyser eller kommentarer.

Och i beskrivningarna saknas i stort sett skiften mellan olika format. De där sandalerna är sedda från ett rätt stort avstånd.

Temoche Cortez återger geografiska uppgifter, presenterar inkahärskare och andra toppfigurer, gör etnografiska och kronologiska genomgångar, berättar en rad myter och redovisar åtskilliga krig, fälttåg och erövringar.

Frågor om varför eller hur ställs inte ofta. Det är verkligen fråga om ”en kort historik”, som verkets undertitel lyder.

Annons