Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiös introduktion till ett konstnärsliv

Jessica Sjöholm Skrubbe, Annelie Tuveros mflNell Walden Der SturmCarlsson bokförlag, Mjellby konstmuseum

Annons

KONST. Nell Waldens kraftfulla och abstrakta målning Passion i svart, grönt, rött och vitt återges i en nyutkommen bok om konstnären.

Kanske är verket, som målades 1918, konstnärens bästa. Nell Walden utgjorde, tillsammans med sin dåvarande man Herwath Walden, navet i den avantgardistiska Der Sturm-rörelsen.

Bland de konstnärer som ställdes ut på Der Sturms galleri i Berlin fanns Chagall, Kandinsky, Kokoschka, Gabriele Münter, Emil Nolde och Gösta Adrian-Nilsson. Der Sturm satsade även på tidningsutgivning, konstskola, vandringsutställningar och en växande konstsamling.

Att allt detta gick runt var Nell Waldens förtjänst. Hon arbetade ihärdigt och drog in pengar genom journalistik, översättningar och att sprida tyskvänlig propaganda under första världskriget. Något som även underlättade möjligheten att korsa landsgränser och ordna utställningar i Skandinavien.

Nell Walden, som föddes i Karlskrona 1887, lämnade Sverige när hon var drygt 20 år och och är relativt okänd här. Den aktuella boken är en ambitiös introduktion till hennes liv där introduktionen av andras verk förefaller ha prioriterats före det egna konstnärskapet.

Annons