Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angeläget om vardagen och döden

Henning MankellSvenska gummistövlarLeopard förlag

Annons

ROMAN. Kanske är Henning Mankell den svenske författare som internationellt är mest läst. 40 miljoner böcker lär han ha sålt i 120 länder.

Mest känd är han förstås för sin deckarserie om Kurt Wallander, men han har också skrivit en rad  läsvärda romaner som ”Comedia Infantil”, ”Vindens son” och ”Italienska skor”.

”Italienska skor” kom ut för 9 år sedan och blev en stor framgång i bland annat Frankrike. Detta är uppföljaren.

 Huvudpersonen, den pensionerade  kirurgen Fredrik Welin har hunnit bli snart 70 år.  Redan i Italienska skor hade han pensionerat sig och dragit sig undan i morföräldrarnas gamla hus på en ö någonstans i den östgötska skärgården.

Där kommer Harriet, som han haft en relation med i sin ungdom, plötsligt gående över isen med sin rollator och lika plötsligt får han också lära känna sin vuxna dotter, Louise. Harriet är sjuk och dör och Louise försvinner igen.

Fredrik lägger locket på och vill fortsätt leva i fred, men i den nya boken raseras den bräckliga tryggheten, när huset av oförklarlig anledning brinner ner till grunden. Fredrik väcks av branden och får rusa ut och får bara med sig minimalt med kläder och på fötterna har han två gröna vänsterstövlar. Hela hans förflutna ligger i aska. Det är som om det gamla huset begått självmord av trötthet, ålderdom och leda.

Fredrik ställs inför frågan om han ska ge upp eller kämpa på och bygga upp huset. Vad blir kvar av honom själv när han dör? Kommer han att lämna några spår? Vad har han egentligen åstadkommit i livet?  Kommer någon att sakna honom?

Branden är förmodligen anlagd och han själv blir misstänkt. Det märks att författaren har ett förflutet i kriminalromansgenren. Han kan ladda det mest vardagliga åldrandet med spänning och ouppklarade gåtor. Här blir också livet självt, åldrandet, döden  och kärleken, en gåta. Rädslan för döden är ständigt närvarande liksom rädslan för andra människor och längtan efter trygghet och relationer. Människor är inte att lita på. Fredrik minns hur panikslagen en av hans patienter blev när han fick reda på sin cancerdiagnos. Författarens egna erfarenheter av att ställas inför dödens realitet väcker  frågor som vi alla innerst inne brottas med. I åldrandets utförsbacke blir kärleken till en ny kvinna en obesvarad förhoppning  för Fredrik, men att äntligen få lära känna dottern Louise öppnar upp för en framtid. Det är vardagligt, okonstlat och angeläget.

Annons