Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att träna löpning som själsläkning

Carrie SnyderLöparflickanÖversättning: Birgitta W AugustssonBonniers

Annons

ROMAN. Aggie Smart i kanadensiskan Carrie Snyders roman är 104 år. En dag blir hon hämtad av en flicka som i bil för Aggie till barndomshemmet, det hon lämnade i sextonårsåldern. Bilföraren vill göra en dokumentär om henne.

Snyder kopplar sedan gång på gång ihop färden med sådant som Aggie minns men det händer så lite under resan att greppet snart känns tramsigt.

Löparflickan är en familjekrönika. Aggie minns sin uppväxt på en fattig bondgård med rader av syskon  och berättar också mycket om dem. Berättelsen skulle ha tjänat på att det episka gods som inte handlar om löpningen hade tonats ner.

Hon besöker Toronto där hon 1926 upptäcks, får en personlig tränare, anställs av en sponsor och hamnar i en grupp kvinnor som når framgångar i olympiaden i Amsterdam.

Det som bär upp texten är de reflexioner som fogas in om träning och idrott. I en rad starka bilder avbildar Snyder löpningens fysiska och mentala villkor men också dess himmel och helvete. Också texten tar fart när löpningen står i centrum.

Och Aggie kan springa ifrån allt - de misstag hon begick, den människa hon aldrig blev, den familj hon inte fick bilda. När hon springer sjunker allt det där undan, värken i själen släpper och hon kan lämna ett rätt misslyckat liv bakom sig i spåret. Och hon löptränar fortfarande när hon är 95!

Annons