Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berörande om en verklig seriemördare

Jayne Anne PhillipsHistorien om Quiet DellÖversättning: Mats HörmarkForum

Annons

ROMAN. Den unga änkan Asta Eicher börjar brevväxla med en man via en äktenskapsförmedling. Hon får förtroende för honom och bestämmer sig för att satsa på en framtid tillsammans med honom.

Men Cornelius Pierson är inte den han utger sig för att vara.

Sommaren 1931 försvinner både Asta Eicher och hennes tre barn från hemmet utanför Chicago. Senare hittas de döda under Piersons garage i den lilla staden Quiet Dell i West Virginia. Där påträffas också liket av ytterligare en kvinna.

Det visar att Pierson inte enbart är en sol- och-vårare, han är också en seriemördare, med flera olika alias.

Den amerikanska författaren Jayne Anne Phillips slog igenom med novellsamlingen Svarta biljetter. Sedan dess har hon befäst sin position som en stark litterär röst med romaner som "Maskindrömmar", "Sommarlägret" och "Lark ".

Den nya romanen "Historien om Quiet Dell" bygger på verkliga händelser och är en blandning av fakta och fiktion, där Jayne Anne Phillips ger röst åt den döda familjen, samtidigt som hon väver in utdrag ur 1930-talets tidningsartiklar om fallet och även inkluderar autentiska fotografier.

Resultatet är en true crime-historia där det märks att Jayne Anne Phillips burit länge på berättelsen om familjen Eicher. Det glöder om romanen när hon skildrar Astas liv med de tre barnen och hennes våndor över de ekonomiska problem hon drabbas av efter makens plötsliga död.

Där växer historien till ett porträtt av 1930-talets USA, med ett rikt persongalleri och ett poetiskt, skimrande språk. Den fantasifulla dottern Annabel får också sväva vidare över händelserna efter sin död, som ett tyst, magiskt vittne.

Jayne Anne Phillips väver också in uppdiktade personer. I centrum finns journalisten Emily Thornhill, som tar sig an fallet Eicher för Chicago Tribunes räkning.

Hon undersöker det som hänt, bevakar rättegången och blir den som söker upprättelse för familjen. Det känns som om Jayne Anne Phillips har velat ladda Emily med så mycket empati och styrka som möjligt, som en motvikt mot Pierson/Powers mörker. Problemet är att hon blir mer superhjälte än verklig människa längs vägen.

Det är lite synd, men "Historien om Quiet Dell" är ändå en djupt berörande och övertygande berättelse. Jayne Anne Phillips borrar sig ner i familjen Eichers öde med ett engagemang och en inlevelse som får dramat att spraka av starka känslor, när hon blåser liv i de drabbade.

Annons