Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder i fin samklang med musiken

Ilon Wikland och Mark LevengoodPeter och vargenLilla Piratförlaget

Annons

Från 3 år. Ilon Wikland, en av våra mest folkkära bilderboksillustratörer, har kommit ut med ännu en bilderbok.

 Redan 1954 gjorde hon bilderna till ”Mio, min Mio”, vilket var startskottet till ett omfattande samarbete med Astrid Lindgren. Nu har hon, tillsammans med Mark Levengood, gett ut Sergej Prokofjevs klassiska musiksaga ”Peter och vargen”. Här har Ilon skapat en helt ny bildvärld – fylld av dramatik och murriga färger.

Boken handlar om pojken Peter som av misstag släpper ut en anka från sin farfars gård. Egentligen får han inte öppna grinden för det finns en varg i skogen, men Peter fruktar den inte. När vargen sedan dyker upp och slukar ankan i en enda munsbit visar Peter fortfarande ingen rädsla. I stället börjar han planera hur han, med den lilla rödbröstade fågelns hjälp, ska kunna fånga vargen.

Ilon Wiklands färgstarka illustrationer har på ett lyhört sätt fångat stämningen i musiken. Bildernas lite oskarpa framtoning balanserar väl mot texten som är föredömligt enkel skriven.

 Sagan berättas inte bara med hjälp av text och bild. På en medföljande cd-skiva kan man höra Kungliga Filharmoniska Orkestern framföra musiken med Mark Levengood som sagans berättare. Varje karaktär spelas av ett instrument – Peter av stråkarna, katten av klarinetten, fågeln av flöjten och vargen spelas av tre valthorn.

Därmed blir det också en introduktion till orkesterns instrument och den klassiska musiken.

Då vargen inte är speciellt hemsk och slutet lyckligt kan bilderboken läsas också för relativt små barn.

Annons