Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokaktuelle Markus läser gärna andras böcker

När författaren och journalisten Markus Lutteman inte själv skriver böcker gillar han att läsa andras. Nu släpps hans andra spänningsroman, ”Leon”

Annons

1 Berätta om din bokhylla:

– Det är en blandning av gamla ommålade Billyhyllor och en annan liknade hylla. Vi har skänkt bort många kartonger med böcker under årens lopp men skulle behöva rensa ut lite till. Jag måste inte spara alla böcker som jag har läst.

 2 Böckerna i den?

– Skönlitteratur, facklitteratur, reseböcker och några lexikon. Skönlitteraturen står i bokstavsordning efter författarnamn.

3 Ditt första läsminne:

– Jag tror att jag var sex år gammal. Jag sitter i en liten korgstol bredvid mamma, som sitter i en betydligt större korgstol. Jag läser högt ur ”Bror groda och bror padda”, eftersom jag inte lärt mig att läsa tyst än. Paddan, eller om det var grodan, kokar te på tårar. Det tyckte jag var väldigt sorgligt.

 4 Bästa bok du läst?

– ”The Road” av Cormac McCarthy. Den heter ”Vägen” på svenska men jag läste den på engelska. Den handlar om en pappa och en son som vandrar genom ett postapokalyptiskt USA, som är täckt av aska. Man vet inte vad som har hänt och man får veta väldigt lite om mannen och hans son, inte ens hans namn. Jag förstod redan efter 20 sidor att det skulle bli en favoritbok. McCarthy lyckas skapa en lågmäld och poetisk men samtidigt extremt laddad stämning på ett sätt som jag inte har upplevt i någon annan bok.

5 Favoritgenre?

– Jag har ingen utan har favoritböcker från olika genrer. Det är ingen genre som jag väljer automatiskt.

6 Favoritförfattare?

– Har inte någon sådan heller. Men John Ajvide Lindqvist är nästan alltid underfundig och underhållande på ett väldigt eget sätt. Han har en hög lägstanivå.

7 När läser du?

– Innan jag somnar, i sängen. Är jag ledig läser jag mer. Helst på en solig plats på landet. Vi har en sommarstuga vid en sjö. Att ligga där på bryggan och läsa är inte fel.

8 Hur ofta köper du böcker?

– Jag köper ett par böcker i månaden – både i butik och på nätet, men helst i butik. Jag tycker om att gå och titta på böcker, jag lockas av tilltalande omslag.

9 Ett lästips:

– ”Kum” av Henrik Tord. Den handlar om ett svenskt barn och två kambodjanska syskon som hamnar på bordeller i de allra otäckaste kvarteren i Phnom Penh i Kambodja. Den är superotäck, samhällskritisk och väldigt spännande. Jag gillar böcker som tar mig till platser som jag själv kanske aldrig kommer att besöka, detta är ett sådant ställe. Det känns som om jag lär mig något.

10 Berätta om senaste boken: 

– Jag och Mons Kallentoft har skrivit boken tillsammans. Den heter ”Leon” och är en uppföljare till ”Zack”. Det är en nutida och dagsaktuell spänningsroman inspirerad av myten om Herkules första stordåd, kampen mot det nemeiska lejonet.  

Markus Lutteman

Ålder: 42 år.

Yrke: Författare och journalist.

Bor: I Björkhaga i Örebro.

Familj: Tre coola tjejer.

Aktuell: Med andra spänningsromanen tillsammans Mons Kallentoft ”Leon”, släpps 11 maj. 

Favoritcitat: Jag har inget favoritcitat men älskar drastiska formuleringar som ”Livet sket på Jorge” och andra liknande hårdkokta metaforer ur ”Snabba cash”. Eller ännu hellre ”There he was, on all fours at my feet, licking up my pee”. Nikki Sixx beskriver hur Ozzy Osbourne slickar i sig urin i en bisarr tvekamp i biografin ”The Dirt”.

Annons