Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev som speglar ett hårt författarliv

Anna WilliamsOch jag vet att jag är genial (Agnes von Krusenstjernas brev 1903–1940)Bonniers

Annons

ESSÄER. Agnes von Krusenstjerna var en kontroversiell författare. Hon dog endast 45 år gammal, men hann ändå skriva sjutton romaner, fem novellsamlingar och en lyriksamling. Dessutom var hon en driven brevskriverska.

Litteraturprofessor Anna Williams har nu gett ut ett par hundra brev som Agnes von Krusenstjerna skrivit och kompletterat med egna kommentarer.

Frapperande många brev knyter an till vistelser på olika sjukvårdsinrättningar och Agnes von Krusenstjernas psykiska ohälsa. Erfarenheter som hon använde i sin skönlitterära produktion.

Hon föddes i en adlig släkt 1894, i en turbulent tid då samhället förvandlades radikalt. Agnes von Krusenstjerna kritiserades för sin sexuella frispråkighet, men frågan är om inte det kvinnokollektiv på godset Eka som skildras i den sista delen av von Pahlen-sviten var det som upprörde allra mest.

Bonniers gav ut de tre första delarna i serien, men vägrade att trycka de övriga fyra som i stället publicerades på ett annat förlag.

Själv påpekade Agnes von Krusenstjerna att Bonniers publicerade väl så ”stötande” böcker av andra författare. Exempelvis Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan. Ivar Lo hörde för övrigt till de författare som försvarade Agnes von Krusenstjernas rätt att skriva om sexualitet, även kvinnlig sådan. Andra som försvarade henne och litteraturens frihet var Karin Boye, Johannes Edfelt, Eyvind Johnson, Moa Martinson, Vilhelm Moberg, Torgny Segerstedt och Hagar Olsson.

Den infekterade fejden om Fröknarna von Pahlen-eposet bidrog till att Agnes von Krusenstjerna och hennes make David Sprengel sökte sig utomlands.

Agnes von Krusenstjerna, som slet med missbruk, psykisk ohälsa och usel ekonomi, kunde vara nog så ovettig mot sina förläggare. När hon fick ett honorar med vanlig post i stället för med telegram anklagas de inte bara för att vara hänsynslösa, utan också för att vara hjärtlösa.

När hon berusad gör ett nattligt besök hos bokförläggaren Karl-Otto Bonnier tas hon vänligt emot av hans hustru Lisen och skickar efteråt en oljelampa som tack. En gåva som hon senare kräver betalt för i en räkning till förlaget. Bristen på pengar var ett gissel under större delen av hennes liv.

Bokens titel ”Och jag vet att jag är genial” är hämtad från en anteckning som Agnes von Krusenstjerna gjorde i sin dagbok när hon vistades på ett mentalsjukhus i Rom. Den egna identiteten som författare var grundmurad.

Annons