Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevsamling med enstaka guldkorn

Marie MoutierWehrmachtsoldaternas brev från fronten 1939–1945Översättning: Margareta BeckmanFischer Co

Annons

KRIGSHISTORIA. Från en samling på över 16 000 brev som skrevs av Wehrmachtsoldater under andra världskriget, och som finns samlade på Post- och telekommunikationsmuseet i Berlin, har den franska historikern Marie Moutier gjort ett urval på knappt ett hundratal. Dessa presenterar hon här tillsammans med kommentarer och reflektioner.

Hennes ambition är att ge en bild av det dagliga livet vid fronten, men också att ”visa största möjliga bredd av soldaternas mentalitet: leda, hopp, kämpaglöd, engagemang, uppgivenhet …”

Det är en målsättning som hon inte riktigt når upp till. Det verkar som om hon har låtit det önskade resultatet styra urvalet i stället för att låta materialet tala av egen kraft.

Samtidigt har hon en originell åsikt om censurens påverkan på brevens innehåll. Det rådde sträng censur och överträdelser bestraffades hårt. Trots att risken för upptäckt var ganska liten tvingades soldaterna att vara både försiktiga och återhållsamma. ”Men det är just denna självcensur som bidrar till att göra dessa källor intressanta.”, skriver Marie Mountier.  På vilket sätt då? Det ledde i stället till en urvattning och fokusering på banala detaljer.

Innehållet i boken blir därmed en hopbuntad samling av citat men där vissa enstaka inlägg onekligen utgör en fängslande samtidsbeskrivning.

Annons