Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burleskt om ett tillknycklat län

Sven Olov KarlssonVästmanlandNatur Kultur

Annons

Noveller. Sven Olov Karlsson är en begåvad berättare och styv stilist. I sin senaste bok tar han sig an hela Västmanland.

Någon glättig turisttext handlar det inte om:

”Det var en gång ett litet län som inte såg just någonting ut för världen. En tillknycklad fyrkant, inkilad mellan betydligt bättre trakter runt omkring.” Sedan betar han metodiskt av kommun för kommun. Ändå är det människorna som ger relief åt skildringarna.

Storstadsparet som bosatt sig ”långt borti helvete, vid en återvändsgränd i barrskogen, men vackert som ingenstans”. Samtidigt som en enveten doft av kattpiss dröjer kvar i stugan efter förre ägaren vars kärlek till katter ”till sist förlorat proportionerna”.

Butiksdöden kopplas till Kungsör medan byanätet anläggs i Skinnskatteberg. Här bryts gammalt mot nytt och entreprenörskap mot handfasta kunskaper. En suverän text.

Lägg till detta det västmanländskt burleska anslag, som är typiskt för Karlsson. Även om han framhåller ”vardagens längtan, sagans förundran, stridens raseri” är det tristessen och sönderfallet som ger konturerna. Vilket inte hindrar att hans litterära gestalter är förunderligt levande och får mig att känna att Västmanland faktiskt utgör en del av världen och inte reducerats till ett avstamp mot tillvaron utanför länsgränserna.

Annons