Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blandning texter om allt

Ingela LindÖvermod - utsvävningar och lätta styckenBokförlaget Atlantis

Annons

ESSÄER. ”Övermod” är delvis en klippbok, meddelar kulturjournalisten Ingela Lind i sitt förord. Hon har dock gjort den röda tråden, den som också gett namn åt boken, mer synlig när hon bearbetat texterna, uppger hon. Ändå tycker jag inte att det där övermodet är så tydligt i de 36 bidragen.

Hon skriver om allt, om försöken att förbättra hygienen, om Anna Karenina, draperier, Prado, stringhyllan, om Rauschenberg som hon besökte i Florida och som då bara liknade ”en liten intorkad fågel”.

Läsaren får också möta en rad kvinnor, bland andra Susan Sontag, Peggy Guggenheim och Sonia Delaunay och i de bidragen anar man mer av övermod än i det övriga materialet.

Linds far var en mycket övermodig människa, ”en lättlurad lycksökare”. Han liknar en romanfigur och porträttet av honom är överdådigt. Det är en skiss som gärna kunde byggts ut till en större biografisk berättelse.

En rätt brokig samling alltså, och Lind blandar miniessäer, porträtt, mer personliga texter, recensioner, glada utspel, poetiska utgjutelser, bitar av recensioner, personliga deklarationer och kärlek i stora lass Tonen blir ofta lätt kåserande men Lind bygger sina texter på stabil inläsning.

I sina bästa stunder frustar hon av energi och rör sig över stora ytor. De två hundra sidorna rymmer en väldig kompott. Det mesta är alltså i ett kortare, beskuret men expansivt format.

Annons