Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok om lycka som inte ger lycka

James AllenSå som människor tänkerÖversättning och bearbetning: Mikael SandlinSandlin information konsultation

Annons

Självhjälp. Det har aldrig givits ut så många böcker som nu. I dataåldern kan vem som vill vara sin egen förläggare. Att kvaliteten därmed kan variera kraftigt ligger i sakens natur.

Ett i dag populärt ämnesområde är psykologisk självhjälp och personalvårdskonsulteri. En i den branschen är Mikael Sandlin som upptäckt en hundra år gammal engelsk föregångare, James Allen.

 Ur dennes omfattande produktion har Sandlin valt ut, översatt och bearbetat en skrift med titeln ”Så som människor tänker”. Budskapet i den är enkelt: Det är med sina tankar som människan styr sin tillvaro, den yttre sociala såväl som den inre själsliga. Tänk rätt och du blir lycklig!

Tyvärr blir den kritiske läsaren av boken inte så lycklig. Frånsett det pretentiösa i budskapet är den formellt sett en smärre katastrof. Här ett exempel:”Rättvisa, inte orättvisa är livets själ och substans. Rättskaffenhet, inte korruption är den gjutande och rörande kraften i världens själsliga styre.” Livets substans – vad är det? Och själsliga styre? Något slags psykets cykelstyre? Bakom citatet kan man ana en av översättaren icke förstådd engelsk grundtext. Vidare tycks Sandlin tro att prosa är detsamma som poesi.

”Vad rätt du tänkt fast det blev fel,” lyder en känd Grönköpingstravesti av ett berömt citat av Viktor Rydberg. Har Sandlin ens tänkt rätt? Man undrar.

Annons