Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En häxbrygd som är aktuell även idag

Jeanette WintersonSkymningsportenÖversättning: Johan NilssonWahlström Widstrand

Annons

Roman. Kärlek och död. Religion och magi. Tortyr och häxjakt.

Jeanette Wintersons nya roman ”Skymningsporten” är laddad med starka ingredienser, som hon hanterar med imponerande elegans och fingertoppskänsla.

Berättelsen utspelar sig i Lancashire vid påsktid år 1612 och bygger på den första häxprocess som dokumenterades i England. En tid då häxor och katoliker jagades med samma frenesi.

Winterson tar avstamp i de historiska händelserna och låter dem växa ut till en alldeles egen berättelse om tro, kärlek, moral och utsatthet.

I centrum finns Alice Nutter; en rik, vacker och framgångsrik kvinna, som byggt upp en egen förmögenhet och slagit sig ner på en gård i Lancashire. Men är det inte något konstigt med en kvinna som rider grensle, har en jaktfalk och inte verkar åldras?

På hennes egendom finns också Pendle Hill, med det mystiska Malkin Tower. Häxmarker, som Winterson skriver.  Men också en tillflyktsort för traktens allra fattigaste och mest utstötta.

På långfredagen samlas ett märkligt sällskap till en hemlighetsfull rit, som så småningom leder fram till den grymma häxprocessen.

Jeanette Winterson skildrar en tidsepok som väckt stort intresse den senaste tiden, med serien ”Tudors” och Hilary Mantels romaner som ett par exempel.

I ”Skymningsporten” lyckas Winterson levandegöra tidens tro på svartkonster och mörka krafter, utan att det blir vare sig osannolikt eller överdrivet, trots talande dödskallar, möten med andar och andra övernaturliga inslag.

Hon kliver in i de personer hon skildrar och låter dåtidens världsbild prägla deras upplevelser och tankesätt på ett trovärdigt sätt. Så får Alice Nutter möta både andar och spöken ur det förflutna.

Jeanette Winterson skriver fram en utsatthet som känns rakt in i märgen, med hunger, smuts, sjukdomar och en ung flicka som säljs till den lokale pubägaren av sin egen mor.

Winterson skildrar grym tortyr, vidriga övergrepp och en maktfullkomlighet, som blandas med rädsla för häxkonster och övertygelsen om att en rymling nog förvandlat sig till en hare.  Men ”Skymningsporten” är kanske mest av allt en berättelse om kärlek och inre styrka, om kärlek som motstånd och urkraft. 

Winterson har kokat en koncentrerad häxbrygd, som växer i styrka med sina frågor om makt, eget ansvar, anpassning, tystnad och svek.

Nog så aktuella ämnen, även i vår tid.

Annons