Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lovsång till kapitalismen

Björn WahlroosDe 10 sämsta ekonomiska teorierna - från Keynes till PikettyBonniers

Annons

DEBATT. Björn Wahlroos är inte bara känd finansman och styrelseordförande i Nordea, 1984 utnämndes han också till professor i nationalekonomi.

Hans kunnighet och beläsenhet medför att när han ska förklara varför han tycker så illa om populära ekonomiska teorier, blir det snårigt och svårförståeligt för en lekman.

Han skriver i sin inledning att han vill överföra teoretiska resonemang till vardagsprosa. Det lyckas inte mer än till hälften. Boken förutsätter nämligen vissa kunskaper och begrepp i nationalekonomi för att man ska ha fullt utbyte av den. Wahlroos kompenserar det teoretiskt svårförståeliga med att upprepa sina analyser. Bitvis är det dock intressant och provocerande läsning.

Särskilt illa tycker han om Keynes teser  att staten ska stimulera tillväxten genom att öka utgifterna och om Pikettys idéer om att brist på jämlikhet skulle vara hinder för tillväxt.

Det här är en lovsång till kapitalismens fria marknad och den privata  äganderätten. Wahlroos menar att privata ägare alltid är måna om att få en långsiktig avkastning och därför är äganderätten så viktig för utvecklingen. Tillväxt löser alla problem. Han menar att Europas arbetslöshetsproblem till stor del är vållade av för hög beskattning, för mycket regleringar och fackliga lönekrav och klåfingriga politiker.

Boken kan onekligen ge upphov till debatt.

Annons