Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mångsysslare beskriver sitt liv

Carl Henrik SvenstedtI min världAtlantis förlag

Annons

MEMOARER. En kulturell mångsysslare – som sådan framträder författaren, journalisten och filmaren Carl Henrik Svenstedt i andra delen av sin självbiografi. ”I min värld”, kallar han den, med tillägget ”Den lilla historien från 1968 och framåt.”

1968 är inte vilket årtal som helst. Särskild klang har ”maj 1968”, månaden för studentupproret i Paris som snabbt spred sig inom hela den västliga universitetsvärlden.

Men om man väntar sig politisk ideologisk analys är Svenstedt fel person. Han skriver ”den lilla historien”, det vill säga skeendet sett ur hans privata perspektiv. När han kommer in på den ”stora” historien förlorar han sig i en uppsjö av namn på kändisar. Men han är genomgånde en god stilist med sinne för målande detaljer.

Bäst är han i de kapitel som rör hans privatliv som den tid han tillbringade  i fängelse på grund av vapenvägran. Den inbjöd till eftertanke och gav tillfälle att hjälpa språkligt osäkra medfångar att skriva både privatbrev och myndighetsinlagor. Riktig gripande är den korta inledningen som handlar om  hans mors död. Svenstedt växte upp i en stram  kyrklig miljö – fadern var kyrkoherde – där man varken visade eller talade om känslor. Inför moderns död slår det honom att han aldrig sagt hur mycket han älskar henne. Han skriver då ett brev där han öppet talar om sin kärlek. Något svar hinner han inte få.

Annons