Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skröna som sägs vara sann

Homer HickamMed Albert i baksätetÖversättning: Susanne AnderssonHarper Collins Nordic

Annons

ROMAN. Den något underfundiga titeln sätter myror i huvudet på mig. Jag får associationer till barnböcker. Men boken handlar om ett gift par Elsie och Homer som 1935 gör en äventyrlig resa med alligatorn Albert i baksätet. Detta är en delvis sann historia hävdar författaren Homer Hickam som är son till paret.

Det finns dokumentära inslag i boken med fotografier och intervjuer. Men föräldrarna som båda två var födda i West Wirginia ”visste hur de skulle göra berättelserna lika överdrivna som de höga bergen som omgav dem.”

Det blir en händelserik och komplex skildring av en färd genom 30-talets Amerika med depression och fattigdom. Genom Albert får paret uppleva spännande möten med författare som John Steinbeck och Ernest Hemingway och alligatorn försvarar också Elsie och Homer mot tjuvar och bedragare.

Författaren tar ut svängarna åt alla håll och berättelsen är väldigt personlig och stundtals riktigt rolig. Det som ger lite extra krydda åt det hela är Homer Hickams kärleksfulla beskrivning av sina föräldrar och hur deras relation fördjupas och utvecklas under den långa strapatsrika färden.

”Med Albert i baksätet” är till stora delar en skröna, men den är berättad med en sådan trovärdighet att den känns sann. Och varför Albert sitter i baksätet är en hemlighet som jag inte tänker avslöja!

Annons