Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spänningsroman som kantrar

Charlotte RoganDet enda rättaÖversättning: Thomas AnderssonBookmark

Annons

SPÄNNING. Denna bok lanseras som en spänningsroman. De första 300 sidorna består dock spänningen av att begripa varför huvudpersonen Maggie Rayburn, en 39 årig sekreterare på en vapenammunitionsfabrik, stjäl en hemlig rapport från sin chef och varför denna rapport får henne att sluta sitt jobb i avsky och varför hon inte använder sig av uppgifterna i rapporten.

Maggie börjar istället att arbete på fängelset och upptäcker att fångarna utnyttjas som arbetskraft och att en del fångar är oskyldigt dömda.

Även här stjäl hon hemliga akter och slutar sitt arbete.

Parallellt med skildringen av Maggie och hur destruktivt hennes agerande blir för hennes familj, skildras hur en kapten, Sinclair Penn, fattar ett ödesdigert felbeslut. Han själv drabbas av intensiva skuldkänslor och tillsammans med några av de andra traumatiserade soldaterna startar de efter hemkonsten en blogg där de avslöjar det orättmätiga kriget och hur militären döljer de faktiska förhållandena.

Romanens huvudtema handlar om priset visselblåsarna får betala och om sanningen alltid måste fram.

Det är hedervärt att inte ge svar på frågorna, men den impulsstyrda huvudpersonens ambivalens i kombination med omfattande politiska utvikningar får spänningsromanen att kantra.

Annons