Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En språkfest och humörhöjare

Martina MonteliusOscar Levertins vännerAtlas

Annons

ROMAN. Boel Märgåker är trött på att ständigt vara en förstående, empatisk pedalhink för andras ångest och tillkortakommanden.

Hon är 62 år, ordförande i det litterära sällskapet Oscar Levertins vänner till minne av författaren som levde i Strindbergs samtid,  halvt bortglömd i dag men när han dog av halsfluss och ett glas gurgelvatten var det som när Kurt Cobain dog. Alla grät.

Teaterchefen och författaren Martina Montelius Boel Märgåker är en äkta kulturtant, beväpnad med Gudrun Sjödén-väska och en grym litterär bildning. Det finns inte ett kommatecken hos Joyce Carol Oates, PO Enquist eller Mare Kandre hon inte djupanalyserat. Boel är gift med Greger som är något av ett geni som aldrig riktigt tog sig ur hemmets sacco-säck.

 Boel bokar en litteratur-kryssning för sig och Levertin-sällskapet. Beväpnad med nätstrumpor, torkade blad från den hallucinogena klängliljan samt ett livs uppdämd vrede bestämmer hon sig för att ge sig ut på ett erotiskt erövringståg bland såväl män som kvinnor.

 Boel super, knullar och börjar så småningom inse att någon måste dö. Denna Montelius andra skönlitterära bok är besläktad med så väl Sture Dahlström som Kristina Lugn i den språkliga attacken. En språkfest och humörhöjare med trossbotten av svärta och sorg. Storartad existentiell och erotisk thriller.

Annons