Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tänkvärd resa på jakt efter renhet

Jonathan FranzenRenhetÖversättning: Rebecca AlsbergBrombergs

Annons

ROMAN. Pip Tyler jobbar som telefonförsäljare på ett miljöföretag med oklar affärsidé. På luncherna ringer hon sin olyckliga mamma, som bor ensam i en avsides belägen stuga.

Pip vet inte vem hennes pappa är och anar att hon aldrig har fått veta sin mammas verkliga identitet. Med åren har hon blivit mer och mer övertygad om att hon måste ta reda på vem hennes far egentligen är.

När hon får kontakt med företaget The Sunlight Project, som sysslar med att avslöja hemligheter på nätet, ser hon sin chans. Ännu mer entusiastisk blir hon när hon träffar företagets karismatiske grundare, den Julian Assangeliknande Andreas Wolf.

Den amerikanske författaren Jonathan Franzen är en av de stora stjärnorna på den amerikanska författarhimlen. I sina berättelser borrar han sig ner i familjers märkliga egenheter, samtidigt som han genomlyser olika aspekter av det moderna samhället.

I sin nya roman ”Renhet”, rör han sig mellan tre kontinenter och växlar mellan olika berättarperspektiv.  Det är en skickligt uppbyggd historia, där Jonathan Franzen skalar av lager efter lager av hemligheter för att ta sig in till berättelsens kärna. På vägen skärskådar han vår samtid med vass och ironisk blick. Intrigen är komplex, med Pip Tyler som centralfigur. Runt henne finns den mystiske Andreas Wolf, med sitt östtyska ursprung, journalisten Tom Aberrant, som delar Andreas mörkaste hemlighet, Pips neurotiska mamma och en rad andra romanfigurer.

De rör sig i en värld fylld av oklara företagsprojekt, ärvda pengar, övervakning, havererade relationer och missiler som dyker upp i fel sammanhang.

Jonathan Franzen dukar upp en rad teman. Det handlar om identitet, föräldraskap och längtan efter renhet, men kanske allra mest om hemligheter.  Och om vad de gör med oss.

I en scen förklarar Andreas hur han ser på hemligheter, att det är genom dem vi blir individer. Han säger också att det är när vi delar en hemlighet med någon annan som närhet uppstår.

Övervakningssamhället, oavsett om det är östtyskt eller nätbaserat, tar ifrån oss vår individualitet. Det är en slutsats som känns brännande aktuell.

Jonathan Franzen är en samtidsskildrare av rang, med ett tonfall som är både humoristiskt och fyllt av djupt allvar, och ett språk som han håller i ett säkert grepp.

Här bjuder han på en underhållande, omtumlande och tänkvärd resa tillsammans med Pip Tyler, som passande nog egentligen heter Purity.

Annons