Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett långt liv som skrivs i tretal

Olof RuinMina tretal: En annorlunda memoarAtlantis bokförlag

Annons

MEMOARER .  Med tretal komponerar förra professorn i statskunskap Olof Ruin sina memoarer.

De handlar bland annat om tre städer där han bott (Helsingfors, Lund, Stockholm) och tre författare som haft en del i hans liv (Märta Tikkanen, Georg Henrik von Wright, Olof Lagercrantz).

Dessutom berättar han om tre vänner (Gunnar Antell, Lars Bergquist, Kjell-Olof Feldt) och om tre statsministrar (Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson).

Och tretalet återkommer i alla arton kapitel om hans liv. 

Stilen är enkel och faktaorienterad. Ruin kommer från en finlandssvensk överklass och blir socialdemokrat i Sverige. Han är en flitig debattör, anlitad utredningsman och styrelseordförande. Välkända personer och personliga miljöer fångas upp i trekroken.

Folk med intresse för förvaltning och politik liksom finlandssvenskar är givna läsare. 

Jag hade gärna sett mindre distans och mer ställningstagande. Om Ruin haft existentiella brottningar i sitt liv, så döljer han dem väl. Var är professorns grundidéer och värderingar?

Varför inte tre samhällsidéer och tre basala värderingar? Vid de korta personteckningarna blixtrar det till i formuleringarna ibland. Utförligare karaktäristik hade varit välkommet. Det hade ökat både kunskapen och underhållningen.

Annons