Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mästerligt kvinnoporträtt

Colm ToibinNora Webster Översättning: Erik AnderssonNorstedts

Annons

ROMAN. Colm Toibin utforskar i sin nya roman återigen den irländska småstaden.

Han har en enastående förmåga att med små medel och utan åthävor skildra känslor och relationer i vardagen. I rutinens vanor sker dramatiken lika intensivt som om det vore en thriller. I småstadens intriger och hierarkier gäller det att anpassa sig för att överleva.

Nora är en intelligent kvinna, som anpassat sig i skuggan av sin stora kärlek maken Maurice, som alla uppskattade som den kloke och duktige läraren. När han plötsligt dör lämnas hon ensam med sina fyra barn och hennes sorg hotar att förlama henne. Hon tvingas att återgå till det rutinarbete på kontoret på ortens stora företag, som hon äntligen  kunde lämna när hon gifte sig. Nora lägger locket på sina känslor, men överraskas av plötsliga utbrott av tyst ilska mot doktorn, som vägrade maken smärtlindring och mot beskäftiga vänner som kommer med sitt medlidande. Hon klarar inte av att prata med sina barn om sin sorg, men blir som en lejoninna när sonen Donal behandlas illa av sina lärare.

Efter flera år hittar hon med hjälp av musiken en väg till egen identitet, men drabbas av skuldkänslor mot den döde maken. Skulle han verkligen uppskatta att hon klarade sig själv? Det är i 60-talets katolska Irland och i parallellen med anpassningen till makten i norr och öster fördjupas bilden.

Annons