Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mästerverk om havets kraft

Roy JacobsenDe osynligaÖversättning: Staffan SöderblomNorstedts

Annons

Roman. Roy Jacobsens nya roman ”De osynliga” bygger på händelser som inträffade i början av 1900-talet och detta mästerverk liknar på många sätt en välgjord dokumentär. Vi får följa Hans, Maria och deras dotter Ingrid som lever på Barröy, en liten ö i det nordnorska havsbandet.

De binder garn, fiskar och torkar sina fångster, vrakar ved, samlar ejderdun och ägg, bygger brunn, bygger kaj, bryter torv, slår myrgräset på småöarna, de har häst, gris, två kor och får och en ilsken bagge men örnen tar en dag katten.

Egentligen är det havet  som är berättelsens huvudperson och centrum. ”De osynliga” innehåller en rad mästerliga skildringar av havet i vila och uppror. Det är också havet som bestämmer människornas villkor och föreställningar. 

Länge är det också en bok om lycka, det finns så mycket kärlek mellan människorna på ön.

Jacobsen uppfinner ett särskilt språk för öar, så känns det, han har ett fenomenalt öga för naturen till havs och spelet mellan de människor som lever där. Inget av detta sticker i ögonen men det blir ändå en sorts ljus som slår in i texten. Och då och då börjar detta sjöburna språk att svalla och bli lyriskt.

Man förbättrar, nästan som Robinson, hela tiden livet på ön. Ingrid styr efter hand arbetet och tar också på sig ett stort uppdrag: att fostra och göra människor av två små övergivna barn.

Annons