Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande kritik mot bankerna

Joel DahlbergSammansvärjningenOrdfront

Annons

DEBATT. Delar av bankernas verksamhet måste vara så nära kriminell verksamhet man kan komma utan att bli åtalad!

 Detta är en tanke som spontant dyker upp i mitt huvud när jag har läst färdigt ”Sammansvärjningen- Så luras 5 miljoner svenska fondsparare” av Joel Dahlberg.

Författaren är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och riktar i sin bok en förödande kritik mot bankernas fondverksamhet. Han anklagar de fyra storbankerna för ett korrupt beteende och att genom vilseledande uppgifter lura småspararna på åtskilliga miljarder kronor varje år.

Bankerna saluför aktiva fonder som en kvalitetsprodukt, medan indexfonderna framställs som en billig standardvariant.

Skillnaden i fondavgifter är stora. Dahlberg visar på ett övertygande sätt- även om det ibland är svårt att helt sätta sig in i det avancerade teoretiska resonomanget- att aktiva fonder inte ger bättre avkastning än passiva och att många i själva verket inte är något annat än förtäckta passiva fonder. Småspararna manipuleras att köpa en dyrare produkt som inte ger något mervärde.

Det blir nästan komiskt när han försöker att få bankernas fondchefer att svara på några enkla frågor. Tala om dimridåer och välformulerat struntprat! Detta är en viktig bok som alla fond-och pensionssparare borde läsa!

Annons