Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll förenar och integrerar

Erik NivaKänner ni vibbarna? Fotbollen och det nya SverigeModernista

Annons

SPORT. Omslaget till ”Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige” pryds av John Guidetti, en fotbollsspelare som jag inte hade känt till om det inte hade varit för radioplågan ”The Guidetti Song” av Badpojken.

Den låten fick mig nämligen att googla Guidetti varpå jag hittade ett filmklipp där en Erik Niva sjunger en annan Guidetti-ramsa med sina vänner i en hotellkorridor. Och nu visar det sig alltså att den där Erik Niva är sportjournalist, en ganska berömd sådan dessutom.

När det svenska u21- landslaget deltog i och vann EM följde till och med jag matcherna och lagets övertygande spelstil, en klarvaken sådan som förhoppningsvis väckte vårt landslag ur den djupsömn som varat sedan 1994.

Denna bok är en uppföljare till Nivas prisbelönta trilogi om fotboll runt om i världen. Författarens kan sägas vara sportjournalistikens motsvarighet till populärkulturens Fredrik Strage, också han prisbelönt för sitt språk.

”Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige” handlar om fotbollen som integrationsverktyg och hur det mer än någonsin fyller en viktig funktion i dagens samhälle.

Niva inger hopp om framtiden genom att via ett stort antal exempel och verkliga livsöden konstatera hur avståndet mellan människor krymper när mötet sker runt och på våra fotbollsplaner.

Annons