Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet och makt manar till tanke

Aase BergHackersBonniers

Annons

POESI. Våld, frihet, fångenskap, hot, hackers, stalkers – starka ord som alla handlar om relationer till andra människor. Alla samhällen verkar bestå av maktordningar, kamp om tolkningsföreträde, mellan könen, samhällsklasser, alla skiktningar som kan finnas.

Aase Berg är poet och kritiker, hon har flera böcker bakom sig sedan debuten 1997. Som författare lämnar hon läsaren ingen ro, det finns inget förutsägbart, inget insmickrande, inget kompromissande i hennes texter. Varje gång måste jag förhålla mig antingen förnekande eller mottagande gentemot dem.

Hennes nya diktsamling har titeln ”Hackers”. Ordet betecknar personer som exempelvis tar sig in i främmande datorer för att plantera in  virus, alltså en fientlighet.

Dikterna handlar om frihet och makt. Med utgångspunkt i citat av bland andra Natascha Kampusch, som ju hölls fången i flera år av en äldre man, bygger Aase Berg ett nät av dikter som tillsammans bildar en essä om motstånd och hot riktat mot  en manligt dominerad värld, om att likt Kampusch leva i väntan på tillfället att erövra friheten, om att sträva efter ett liv där friheten inte betyder underordning.

Hackers är en uppfordrande och fascinerande bok, den manar till omläsningar och vidareläsningar, till omprövanden av tankar och åsikter, som i denna tvåradiga text; ”Jag vill vara en fågel. Fåglar är inte fria./De har full kontroll.”

Annons