Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyndig vardagsfilosofisk roman

Milan KunderaObetydlighetens högtidÖvers: Anna Petronella PoultrierBonniers

Annons

ROMAN. I denna tid, när allt fler romaner har omfång som tegelstenar och allt fler förnumstiga kommissarier i spänningsromanerna skriver oss på näsan hur samhället är beskaffat, är det en njutning att läsa Milan Kunderas kondenserade vardagsfilosofiska romaner.

I denna senaste ”Obetydlighetens högtid” kan vi möta en författare som på 130 sidor får läsaren att fundera över livet.

Vi får möta fyra vänner, som talar med varandra och förbi varandra. Rätt vad det är dyker också författaren själv upp och säger ”de fyra kamrater jag låtit er känna…är också personer jag älskar. Det vara av tillgivenhet för dem, som jag en dag tog med mig Chrusjtjovs bok( till dem)  så att de skulle kunna roa sig med den”.

I Chrusjtjovs memoarer berättas  anekdoten om hur Stalin kunde skjuta 24 pärlhönor, som snällt satt och väntade på att bli skjutna av just honom och hur Stalin använde berättandet i sig för att genera och plåga sina kompisar i politbyrån.

Den mest plågade var den obetydlige prostatasjuke Kalinin, som inte vågade avbryta Stalin för att gå på toaletten, och denne obetydlige man var den som inte utmanade Stalins paranoia och som han sedan kunde hylla genom att få ge namn till staden Königsberg, som skull förryskas och blev Kaliningrad. Så kan det obetydliga få världshistorisk betydelse.

Det är fyndigt, intresseväckande och förvirrande.

Annons