Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastkramande om våldets offer

Elechi AmadiDe stora dammarnaNyöversättning: Torsten HanssonModernista

Annons

NYUTGÅVA. Elechi Amadis svarta saga om hur våldet eskalerar mellan byarna Chiolu och Aliakoro när det gäller Wagabadammen är en modern klassiker. Tvistefrågan handlar initialt om fiskerättigheterna. Även omgivande samhällen dras in i stridigheterna. Liksom nattens gud, Ogunabali.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att i samma veva som boken åter ges ut på svenska publiceras Chimamanda Ngozi Adichies essä ”Alla borde var feminister” där hon skriver ”Tänk så mycket lyckligare vi skulle vara, så mycket friare att vara våra sanna individuella jag, om vi inte förväntades leva upp till våra könsroller.” Landsmannen Amadi skildrar tydligt och vasst det patriarkaliska samhällets tunga arv.

Nigeria är ett gigantiskt land med över 173 miljoner människor med en mängd olika språk och en rik litteratur. Wole Soyinka fick Nobels litteraturpris 1986 och till de författare som nått svenska läsare hör även ikonen Chinua Achebe och Biyi Bandele. Den förre, som dog i förfjol, var generationskamrat med Amadi.

Samtidigt som Amadi här ger relief åt krigets vansinne skildrar han hur spanska sjukan till synes urskillningslöst drabbade människorna i Nigerdeltats regnskogar. Något som även gör att årtalet 1918 förs in i berättelsen och rädslan för gudarnas förmenta makt blev än mer påtaglig.

Gastkramande läsning.

Annons