Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glimrande om en av landets rikaste

Karin MillesAgneta HornNorstedts

Annons

Biografi. Karin Milles balanserar på slak lina, men tack vare sin forskarerfarenhet, sina ibland utmanande tolkningar, sin stilistiska förmåga och stora empati har hon skapat ett porträtt som fördjupar och ger relief åt Agneta Horns dramatiska liv.

När Agneta Horn dog 1672 var hon en av Sveriges rikaste kvinnor, men det är inte därför hon har blivit ihågkommen utan för sina färgstarka självbiografiska anteckningar om tillvaron i 30-åriga krigets skugga. 

I en version av hennes dagbok som gavs ut på moderniserad svenska 1961 beskrivs hon som kraftfull hysterika. En beskrivning som Karin Milles definitivt tar loven av. Agneta Horns skriftspråk låg nära det talade. Dessutom fokuserade hon på helt andra händelser än många av hennes samtida manliga författarkollegor.

Modern dog i pesten innan dottern fyllt två år, fadern var ofta frånvarande. Ute i fält eller i fångenskap hos fienden. Agneta var född in i den tidens maktelit. Morfar och mormor var rikskanslern Axel Oxenstierna och hans hustru Anna. Barnbarnet växte upp hos olika släktingar där hon oftast vantrivdes.

Agneta Horn tog strid för att få gifta sig med den hon älskade och följde såväl honom som fadern ut i kriget. Karin Milles förstärker Horns röst och sätter in hennes liv i ett sammanhang. Resultatet glimrar och bergtar.

Annons