Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande och kritisk bildberättelse

Nicola Davies, Laura CarlinLöftetÖversättning: Åsa Lind,  Rabén Sjögren

Annons

Från 5 år. Inledningen på Nicola Davies bilderbok ”Löftet” är allt annat än insmickrande. Författaren målar upp en bild av ett samhälle där ondskan råder och där stadsmiljön verkar helt livlös. I stället möts läsaren av en grå värld där en utspädd gul färg är det enda som lyser upp. ”När jag var ung bodde jag i en stad som var ond och kall och hård” lyder första meningen.

Berättarjaget – flickan – förklarar att hon utan problem lever på att stjäla från människor. En dag ska hon just ta en väska från en gammal dam då en kamp uppstår. ”Jag släpper om du ger mig ett löfte”, säger damen och flickan lovar för väskan verkar full av både mat och pengar. Plantera det som finns i väskan ber kvinnan och flickan lovar. Väskan är full av vackra ekollon och när flickan förstår att hon har en hel skog i sina händer förändras något i henne.

Mitt i staden börjar hon att plantera ekollonen och när hon är klar fortsätter hon i nästa stad och nästa. Snart börjar små gröna skott bli synliga och plötsligt får den grå skalan i boken konkurrens av allehanda färger och det slutar med att boken exploderar i vackra kulörer.

”Löftet” är en gripande bok som handlar om modet att förändra både sig själv och omvärlden. Det är en lättillgänglig och lättläst berättelse med endast några meningar per uppslag. Man märker att författaren varit mån om att koncentrera texten.

Egentligen är det en allåldersbok med något så ovanligt för en bilderbok som ett samhällskritiskt innehåll. Laura Carlins naivistiska illustrationer förstärker budskapet i denna viktiga bok om vår planets framtid.

Annons