Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk match om bollförbud

Tom PalmerHemliga BKÖversättning: Helena OlssonArgasso

Annons

FRÅN 10 ÅR. Mr Edwards är nyutnämnd rektor på en skola. Den ligger så till att den omgärdas av bil- och tågtrafik, i utkanten av London. Det är farligt för eleverna att röra sig utanför skolans trånga utrymme. Det första rektorn gör blir att förbjuda allt fotbollsspel på skolgården, eftersom man lätt kan skada sig.

Rektorn anför inga skäl för sitt beslut. Men när han var tio år var han med om att en kamrat blev invalidiserad under fotbollsspel. Han vill inte att det ska hända igen. När skolans äldsta lärare frågar honom berättar han om händelsen.

Då är beslutet redan taget. Läraren är klok nog att stötta sin rektor, även om hon inte delar hans åsikt. Självklart måste barn få spela fotboll, menar hon.

Och detta är England, fotbollens förlovade hemland.

Skolan firar 100 år och i samband med detta ska eleverna framföra sketcher. Indirekt uppmanar lärarinnan sin skolklass, som i smyg börjat spela fotboll inne i skogen, att uppföra en historisk fotbollsmatch. När detta uppdagas, beslutas att man ska genomföra en match mellan elever och lärare. Vinner eleverna, ska fotboll också fortsättningsvis vara tillåtet.

Det är enkelt berättat, och inte så lite spännande. Kommer man att fortsättningsvis kunna spela fotboll? Och hur ska rektorn i så fall hantera situationen? Bra översättning av Helena Olsson. Svartvita illustrationer kompletterar texten mycket fint.

Annons