Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande debut om en uppväxt i skam

E´douard LouisGöra sig kvitt Eddy BellegueuleÖvers Marianne TufvessonWahlström Widstrand

Annons

Roman. Det händer att unga debutanter hittar rätt direkt. Det händer att de skriver enkla, korta, litterärt okonstlade och inte alls märkvärdiga böcker, som griper tag i läsaren och förmedlar ett otvetydigt känslomässigt engagemang för att försvara allas rätt att vara unika och annorlunda.

Edouard Louis, en 22-årig fransk sociologistuderande har lyckats med det med sin  självbiografiska roman "Göra sig kvitt Eddy Bellegueule" ,som efter att ha gjort succé i Frankrike nu översatts till svenska.

Det handlar om skammen i att vara annorlunda, avvika från det förväntade, försöka anpassa sig till ett liv som inte går att anpassa sig till.

Eddy växer upp i den nordfranska by, där alla män förväntas spela fotboll, vara tuffingar, arbeta på fabriken, se på tv, dricka och vara som folk.

Men Eddy är motsatsen. Han ville leka med flickor, gillade teater, avskydde fotboll. Han talade med feminint tonfall och gick som en tjej med svängande höfter. Varje dag intalade han sig att nu skulle han minsann bli en hårding och varje dag misslyckades han. Varje dag frågade hans föräldrar sig varför deras son blivit ett våp. ”Sluta upp med din fasoner, sluta upp med att åbäka dig” .

Det var pappans manliga stolthet som stod på spel och moderns ständiga missnöje med sitt liv, som gjorde att han inte berättade om hur han blev mobbad och misshandlad av skolkompisarna. Om de fick veta skulle det bli bekräftelsen på att han faktiskt var en feminin kille som förtjänade stryk. En bög.  

Jag ser fram emot fler romaner av denna begåvade fransman.

Annons