Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande om ”grumliga syften”

Maja HagermanKäraste HermanNorstedts

Annons

BIOGRAFI. Läkaren Herman Lundborg blev chef för Sveriges rasbiologiska institut när det grundades i Uppsala 1922.

Då hade han under flera år spridit rasbiologiska idéer och rest runt i norra Sverige, där han mätt skallar och varnat för farorna med ”rasblandning”.

I boken ”Käraste Herman” skildras Herman Lundborgs liv och gärning. Det är en gedigen, välskriven och oavbrutet intressant djupdykning i det rasistiska tankegods som spreds av Lundborg och hans kollegor.

Maja Hagerman visar också vilket brett politiskt stöd de rasbiologiska teorierna hade i Sverige under den här tiden.

I sin bok lyfter hon fram det paradoxala hos Lundborg, som fick barn med en kvinna av ”fel” ursprung, samtidigt som han var gift.

Maja Hagerman söker efter kvinnan, som hette Maria Isaksson. På vägen hittar hon mängder av brev från andra kvinnor som stått Lundborg nära. Hon reser också i Lundborgs fotspår och träffar släktingar till några av de människor han undersökte i Lappland. Deras vittnesmål är berättelser om förnedring och nedvärdering.

Boken skärskådar både Lundborg själv och det tankegods som blev en del av den nazistiska ideologin. Det är en berättelse som visar hur ”vetenskap” kan användas till grumliga syften. Maja Hagerman har gjort ett imponerande arbete.

Annons