Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget lyckat spår att växla in på

Lars KeplerPlaygroundBonniers

Annons

THRILLER. Löjtnant Jasmin Pascal-Andersson hamnar i strid under sin tjänstgöring i Kosovo. Två soldater ur hennes förband dödas, själv skadas hon allvarligt. Hennes hjärta står stilla under mer än en minut, när hon vaknar är hon övertygad om att hon har varit i dödsriket.

När hennes lille son skadas i en trafikolycka krävs en operation som innebär att hans hjärta måste stannas. Jasmin får panik och bestämmer sig för att följa honom till dödsriket.

Författarduon Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril) har gjort succé med sina deckare om polisen Joona Linna. Nu växlar de in på ett nytt spår i thrillern ”Playground”, där de rör sig mellan vardagsgrå verklighet och dödsrikets spökvärld.

Det är inget särskilt lyckat spår.

I böckerna om Joona Linna har de hittat en fängslande och suggestiv ton, här blir Jasmins äventyr i dödsriket en ändlös rad av strider, kamp och flykt, som skildras med hordvis av detaljer. Miljöerna är skarpt utmejslade, men berättelsen griper aldrig tag. Det blir helt enkelt för mycket av allt.

Betydligt intressantare är avsnitten där Jasmin är tillbaka i sin svenska vardag, där hon brottas med krigstrauman och relationsproblem. Där bränner det till betydligt mer än i dödsriket, där det trots all action aldrig blir särskilt spännande.

Annons