Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt tillförs deckargenren

Björn HellbergDe hatiskaLind co

Annons

SPÄNNING. Näthat, alkoholmissbruk och otrohet är en del av innehållet i Björn Hellbergs senaste deckare. Detta är den sjätte fristående delen om kriminalinspektörerna Carina Keller och Stig-Allan Jönsson.

Att det inte är riskfritt att blogga får två unga tjejer erfara. De utsätts för otäcka och hatiska angrepp på nätet. Samtidigt upptäcks ett mord och en misshandel i ett till synes välbärgat villaområde. Polisinspektörerna får det riktigt svettigt i den tryckande sommarvärmen. Att man tidigare fått kritik för hanteringen av hatbrott gör inte saken lättare.

Björn Hellberg är påläst och uppdaterad när det gäller den nya sortens kriminalitet. Han har ett bra språk och texten är lättläst. Trots detta tar det ganska lång tid innan man upplever någon spänning. Det blir nästan lite långtråkigt och man undrar när det ska inträffa något som höjer pulsen.

Men i slutet av boken händer allt på en gång och det blir väldigt dramatiskt. Det blir en spännande upplösning på ett gisslandrama. Men en efterföljande polisjakt på en förövare, som de snabba poliserna fångar in, får något av en ”Kalle Blomqvist-deckare” över sig.

Trots att ”De hatiska” tar upp aktuella problem känns historien blek och den saknar energi. Det blir en gammaldags beskrivning av polisarbetet och boken tillför inte deckargenren något nytt.

Annons