Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en av hans bättre böcker

Ian RankinNäbbar och klorÖversättning: Nils LarssonModernista

Annons

SPÄNNING. Den skotske författaren Ian Rankin är ett välkänt namn inom kriminallitteraturen och hans böcker har belönats med många fina priser.

”Näbbar och klor” är den tredje delen i serien om kommissarie John Rebus. Här lämnar Rebus mordroteln i Edinburgh för att ta tåget till Scotland Yard i London och hjälpa till med en mordutredning om en seriemördare.

Rebus väcker läsarens intresse redan från början. Han skiljer sig markant från de gängse deckarprofilerna. Trots många år i yrket är han känslig och emotionell. I sitt handbagage inför Londonresan packar han ner-förutom den obligatoriska whiskyflaskan- en bibel.

Miljöbeskrivningarna går inte riktigt på djupet, trots att Rebus rör sig på välkända gator och i genuin pubmiljö. Men å andra sidan är han en främling på tillfälligt besök i London och har dålig lokalkännedom. Personerna i boken får liv och färg genom att Rakin ofta tar till psykologiska infallsvinklar när han karaktäriserar sina aktörer.

”Näbbar och klor” är hyfsat spännande läsning nästan hela vägen fram. Men när upplösningen närmar sig börjar tilliten att dala och det hela slutar med ett antiklimax.

Ian Rankin skrev orginalet ”Tooth and Nail” redan 1992, men det är först nu som den har översatts till svenska. Förmodligen beror det på att förlaget inte tycker att det här är en av hans bättre böcker.

Annons