Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och brott förenas skickligt

Sarah WatersHyresgästernaÖversättning: Ylva MörkNatur Kultur

Annons

ROMAN. Frances Wrey och hennes mor har förlorat mycket de senaste åren. Frances båda bröder har stupat under första världskriget och familjens ekonomi har säckat ihop. För att klara sig bestämmer de sig för att hyra ut en del av sitt hus.

Det unga paret Leonard och Lili flyttar in och livet förändras för Frances. Hon blir nyfiken på sina båda hyresgäster, som kommer från en helt annan social bakgrund. Nyfiken, och så småningom förälskad i Lilian.

Det blir upptakten till en händelseutveckling som både Lilian och Frances tappar kontrollen över.

Den brittiska författaren Sarah Waters har skrivit flera uppmärksammade romaner. Denna berättelse utspelar sig i London under tidigt 1920-tal, med första världskriget som en ständigt närvarande skugga.

”Hyresgästerna” är både en fint skildrad kärlekshistoria och en känsloladdad deckare, där Sarah Waters rör sig skickligt mellan olika sociala miljöer och laddar berättelsen med stora doser tidsfärg.

 Hon skriver elegant och välformulerat och tecknar ett inkännande porträtt av den ensamma och vilsna Frances.  Det handlar om klass och kärlek, drömmar och förluster.

Problemet är att Sarah Waters blir lite för mångordig. Då förlorar den fängslande berättelsen en del av sin nerv i strömmen av beskrivningar och detaljer.

Annons