Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kloka samtal i rolig bok om böcker

Gabrielle ZevinLivet enligt FikryÖversättning: Marianne MattssonForum

Annons

ROMAN. För Amelia i amerikanskan Gabrielle Zevins roman Livet enligt Fikry är skönlitteraturen den kompass med vilken hon orienterar sig i tillvaron. Hennes säljer dessutom nya böcker.

Men när hon i det ärendet besöker A J Fikry, bokhandlare på en isolerad ö, blir hon mer eller mindre utkastad. Man anar ändå att de där två bokälskarna ska falla i varandras armar men vägen dit visar sig bli krokig.

Det är ingen dum idé att låta en roman handla om skönlitteratur och folk som har pippi på att läsa sådan. Det hela blir inte sämre av att Zevin själv kan mycket om böcker och författare.

Ganska omgående blir A F av med en bok, vars samlarvärde är över en miljon dollar. I stället får han plötsligt en liten flicka på halsen. Mamman meddelar att hon inte längre kan ta hand om barnet på en papperslapp och dränker sig sedan.

Barnet, Maya, är ett mirakel. Från första dagen resonerar A F med henne som om de vore lika gamla, lika bildade och hade samma litterära smak.

När A F äntligen friar till Amelia gör han det delvis med en scen i en bok de båda älskar och hon tackar ja. Men då är det hundra sidor kvar! Och Zevin får föra in nytt, romantiskt stoff. Ett par skickligt instuckna och hopknutna trådar håller dock ihop paketet.

Livet enligt Fikry innehåller på det hela taget en rad pregnanta bilder av bokligt intresserade människor och många kloka samtal även om dialogen är lite ojämn. 

Annons