Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta berättelser om en stad i förfall

Teju ColeVarje dag är tjuvens dag Översättning: Ragnar StrömbergNatur Kultur

Annons

ROMAN. Teju Coles "Öppen stad" handlade om en man som drev runt i och systematiskt utforskade New York. Coles "Varje dag är tjuvens dag" är gjord på ungefär samma sätt. Här är det emellertid Lagos, Nigerias huvudstad, som utforskas.

Men varken i stil, tankeskärpa, analys eller porträttkonst når den samma nivå som Öppen stad.

Mycket i den nya boken handlar om korruptionen i Nigeria och den möter Cole när han efter femton år återvänder till Lagos i alla sammanhang och på alla nivåer.

I tjugosju kapitel, de flesta ganska korta, berättar Cole om allt mellan himmel och jord: strömavbrotten, de nattliga överfallen, gangsterligorna, flygolyckorna, slagregnen, politikernas ignorans, det öppna våldet på gatorna och så vidare. Det finns ett par fasansfulla berättelser, som när en elvaårig ficktjuv bränns levande av en mobb.

Cole möter också en gammal flamma, vänner från ungdomen och en rad släktingar. Bit för bit skymtar därigenom hans eget liv i Lagos innan han utvandrade. Han är inte en förlorad son när han återvänder men Lagos känns som en förlorad stad.

Under en av sina eviga upptäcktsfärder i staden hittar han ”ett enormt kompendium” i en skivaffär, ”en lysande konfrontation” med Lagos. Det var nog något sådant jag hoppades på när jag började läsa Varje dag är tjuvens dag. Men det är först i slutet som Cole samlar sig till en riktigt imponerande analys av situationen i staden.

Annons