Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kusligheter i ett snöigt Oslo

Jo NesböBlod på snöÖversättning: Per OlaisenPiratförlaget

Annons

Spänning. Jo Nesbö är en av världens mest lästa författare. Förlaget presenterar hans nyutkomna ”Blod på snö” med att boken ”följer den klassiska, goda kiosklitteraturen i spåren.” Tyvärr är det väl så att kiosklitteratur fortfarande har en negativ klang, även om begreppet har genomgått en del förändringar under senare år. ”Enklare litteratur av låg kvalitet, som brukar säljas i tidningskiosker”, läser jag i en ordbok från 1995. Det stämmer inte riktigt in på den här thrillern. Den är spännande och samtidigt lättläst!

 Den handlar om Olav Johansen, en yrkesmördare som både filosoferar och hyser känslor. Vi får följa hans tankar när han betraktar omgivningen och planerar sitt blodiga hantverk. Persongalleriet är så där lagom vagt i konturerna, vilket gör att man kan hålla en behaglig distans till det bestialiska våld som går som en röd tråd genom texten.

 Miljöskildringen är som hämtad från en film noir. Författaren har lyckats fånga en kuslig atmosfär i ett kyligt och mörkt Oslo, där snöflingorna dansar i skenet från gatlyktorna.

”Blod på snö” kan vara ett lämpligt resesällskap. Man hinner gott och väl läsa ut den på en tågfärd mellan Stockholm och Göteborg och kommer vid ankomsten att märka att tiden har gått ovanligt fort. Men väl framme kan man utan betänkligheter lämna kvar den i nätfacket på ryggstödet framför.

Annons